Monday, 16 May 2011

Anak Sakit Mata




azawawihanafiah~

Salam....

sudah smggu anak saya sakit mata ni...

bangun pagi mesti matanya xboleh buka di sebbkn pnuh dgn tahi mata...


Photobucket
skarang mata die dh bengkak2...so ade x ubat @ cara2 lain utk mengubatinye...

sbagai ibubapa ni,dh xtahan tgk dia menderita....kesian yg amat sgt2...

Harap pandangan/pendapat warga SIM boleh membantu saya dan isteri...Harap Maklum

______________________________________________________________

Azizul~

Pendapat saya eloklah dibawa ke klinik sebab budak tu baru berusia setahun

Kalo dh besar bole cuba cara tradisional.



Raona~
titik kan beberpa titik susu badan ibunya..insyaAllah cepat elok

___________________________________________________________________

arie ~

Kalau sakit mata..boleh gunakan cara tradisional iaitu guna air susu ibu2 yang ada susu (anak kecil) dapatkan sikit..titiskan ke dalam mata 2 titik dalam 2 -3 kali..

Insyallah cepat sembuh…




Yusri~

betul tu...betul petua raona razak bagi tu...bukan stakat budak...org dewasa pun bole cuba...

last skali sya disuruh cuba oleh mak saya...air susu badan adik ipar...bukan le titikkan dari buah tu...sudukan le...xkenyang pun masuk ke mata...bukan ape...nti ada lak yg cakap jadi ibu sesusuan lak


Saharuddin~

Ubat paling mujarab yang isteri saya amalkan.

Titiskan dengan “susu ibu” – ini petua orang tua saya



Sh nurul~
Salam,

Anak masih menyusu badan x?

Kalau x boleh try titikkan susu badan ke dalam mata anak....


Azzy~

Puan,

Kalau bby tu masih menyusu badan, titik kan air susu badan tu ke dalam mata bby. dalam sehari lakukan 2-3 kali...i'allah sakit mata bby tu akan beransur pulih.

Ni petua org2 tua ler....sb saya pernah buat utk anak saya



Mei rosazlina~

kalau boleh dapatkan sedikit susu badan (susu ibu),titik kan kedalam mata anak puan.cubalah,insyallah

akan baik.

_______________________________________________________________________________

Noa~

Salam. Petua org tua - Gunakan susu ibu - x kisahlah susu ibu sesiapa pun x per. titiskan dalam mata mcm titis ubat mata. memang mujarab.



Hartini~

anak saya pun baru nak kene ni..1y4m. blum ltk lagi bm..ari tu pnh ltk kt anak sedara makin teruk..tp dia kene ni bukan yg merah satu mata tu..jenis berair n bertahi mata..all the time mcm ada selaput..



hasnah~

kalau masih menyusu susu ibu ambil air susu ibu sapukan pada mata ...insyaallah..


rashid~

Tuan/Puan hendaklah segera merujuk dengan jabatan oftomologi di hospital berdekatan,masalah mata jangan difikir mudah.



Mohd nizam~

Kalau ada air Zam-Zam pun boleh juga di titiskan

___________________________________________________________________________________

Bluehyppo~

Ya,betul. Saya bersetuju dgn En Saharuddin. Gunakan susu ibu utk sakit mata. Minta pada mana2 ibu yg menyusukan anak jika isteri anda tidak menyusui anak. Cara lain,ke klinik. Doc akan kasi ubat titis mata..mcm eye mo tapi eye mo yg kat farmasi tak sesuai utk kanak2..better guna yg doc suggestkan.



Syakirah~

First thing first....


Lap gunakan kain/tuala yang bersih dan lembapkan dengan air suam. Lapkan mata anak sekali lalu dan tukar bahagian lain tuala.
The best thing guna cotton ball. Sekali lap, tukar cotton ball yang lain.

It is kind of infections dan terus bawa jumpa paediatric ophthalmologist. Jangan tunggu lama2 di bimbangi ada masalah lain pula.



Harlinawati~

salam,

betul tue.. lbh baik bawa cpt ke doktor... anak saudara saya mula2 dulu pon cuma ingatkan sakit mata biasa saja.. tp bila lebih seminggu tak baik2 bila jumpa doktor... matanya dah mula menanah sebab dah kena jankitan... selepas cuci di klinik dua tiga kali sekarang dah ok...

baik segera ke doktor....


just pandapat saya jer...


______________________________________________________________________________


shah soccer~


Jika orang dewasa petuanya air kencing sendiri, dan bilas air biasa.



Rohayu~


Salam..

Pada pendapat saya bawalah ke klinik or hospital mata

Anak saya pernah kene masa baby lg umur 3 bulan, jangkit di taska, doktor suruh refer kat hospital mata, sbb dah letak ubat mata masih tak jalan lg...saya bw ke hospital tun hussin onn, anak saya kene bersihkan matanya on the sport, sbb matanya dah xboleh buka, cuci selaput pada mata..

Alhamdulillah esoknya terus ok, saya harap bwlah ke klinik, selagi kita tahan, selagi tu semakin teruk....bill taklah mahal sgt..tak sampai seratus pun beberapa puluh je...

Harap dapat membantu...



Yuzee~

betul.titiskan susu ibu. saya pun amalkan petua ni. alhamdulilah...setakat ni anak2 tak pernah lagi ke klinik sebab sakit mata

___________________________________________________________________________________

marryme2u~

Try letak susu badan dlm mata baby. It worked for my baby last time



Din Shell~

Salam

Anak saya pun pernah mengalami selain menggunakan barang yang kurang berseh saperti tuala muka dan lain peralatan perhatikan dia tidak ada alahan hama kepada binatang perliharaan saperti kuching dan ayam juga jauh kan kepada kain2 perhiasan rumah saperti langsir ,kushen dan carpet

Selain kengunakan ubat doktor juga guna ayer miniral tekupkan buka mata beberapa saat dan buang.




2 comments:

  1. yup gunakan titiskN susu ibu, org tua pun bole gun kaedah tu

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum..sy ibu kpd 2ank.ank sy sjk umur 1thn 5bln dh kne skit mata smp skg umurnye 2thn 9bln.dh berbagai cara cuba tp x baik2 juga.sbg ibu sgtla ssh hati.jumpa pakar mata swasta doc ckp ank sy allergic trok.smp skg gune ubt titik yg steroids tu.sy mohon jasa baik tuan/puan dpt mmbantu sy.

    ReplyDelete